top of page

Välkommen

 

Jag ligger på klassrumsgolvet och målar på det stora spännpappret som vår lärare rullat ut på golvet i fyrans klassrum. Min hemby, Pålkem, ligger i Norrbottens inland. Jag känner glädjen av att hålla i en pensel pirra i kroppen. Det var visst alldeles nyss?

 

Lusten att måla driver mig fortfarande. Eftersom jag mestadels målar akvarell kallar jag mig akvarellist. Pigmentens inneboende egenskaper kommer till synes när jag målar med mycket vatten. Jag vet vad pigmenten kan åstadkomma, men det som lockar mig är det oförutsägbara. Det har blivit många separat- och grupputställningar sedan mitten på 1980-talet. Under de senaste åren har jag också ägnat mig åt träsnitt och tempera. Med jämna mellanrum har jag ägnat mig åt skrivande. Det var särskilt spännande att skriva min lic. avhandling om konstnären Arne Isacsson (2008). Många dagar gick också åt till att redigera de filmer som Kjell-Ove Grönlund och jag gjorde om konstnärerna Arne Isacsson (2007) och Georg Suttner (2010). I december 2017 var det release på Gällivare museum av boken Erling Johansson. Berättelser om liv och verk. Den utgår från Erlings muntliga berättelser och tillsammans med fotografen Thord Nilsson och formgivaren Björn Dahlberg blev det en vacker bok. Boken JORDMÅN Akvareller Träsnitt Haiku (2018) utkom i samband med en utställning med samma titel på Gällivare museum. Lilli, farfar och norrskenet (2020) och Lilli, Lávre och saivofolket (2021) med text av Elin Marakatt och illustrationer av mig trycktes av NDIO och Mantra Lingua förlag på fem samiska språk och många fler. Våren 2023 släpptes boken, En utväg.  Hanna Tusculum.  Ryor och målningar, Barents Publisher förlag.

 

Jag har rest och målat i många länder: England,Finland, Frankrike, Grekland, Holland, Indien, Island, Italien, Namibia, Norge, Spanien, Sydafrika, Turkiet och Ungern. I Namibia har jag varit flera längre perioder och därför har Namibia en särskild plats i mitt hjärta och i mitt måleri. I Sverige är det främst heden på sydligaste Gotland och fjällnaturen i Saxnäs som inspirerat mig återkommande.

 

I Ronneby fick jag motta Nordiska akvarellsällskapets Arne Isacsson pris 2007, så oväntat och roligt! Det blev fint att återse Ronneby Konsthall när jag fick vara med i Nordiska akvarellsällskapets utställning 2022. Jag är medlem i Konstnärernas riksorganisation, KRO, sedan många år.

 
bottom of page